Professzionális, eredeti olasz tésztanyújtó és tésztavágó gép, mellyel tökéletes házi tésztákat készíthet. (Atlas150)
Tartalmazza az alap tésztagépet és egy 1,6 mm-es cérnametélt nyújtó adaptert, valamint egy 6 mm-es szélesmetélt nyújtó adaptert.
Mérete: 200x200x155 mm
Súlya: 2,7 kg
9 állítási lehetőség van a tésztagépen a vastagsághoz.
A tésztagép elnyújtja a tésztát és el is vágja. Biztonságos, mivel az asztalra, vagy a munkalapra fixen és erősen rögzíthető egy csavarbilincs segítségével.
Légy kezdő, vagy profi, használd otthon, vagy étteremben, mindig minőségi, finom házi tésztákat készíthetsz vele.
Használati és karbantartási utasítás
A gép előkészítése
Rögzítse a gépet az asztalhoz a megfelelő szorítóelem segítségével, és helyezze a hajtókart a sima hengerek mellett található nyílásba (1. kép).Első használatkor tisztítsa meg a gépet egy enyhén nedves ruhával a felesleges olaj eltávolítása céljából. A hengerek tisztítása érdekében engedjen közöttük át egy kevés tésztát, amit majd utána dobjon ki.
Az alaptészta receptje
Hozzávalók (6 személyre):- 500 g finomliszt- 5 tojás- kevés víz
A jobb tésztaminőség eléréséhez használjon 250 g finomlisztet és 250 g durumlisztet, illetve további 100 g liszt szükséges a tésztakészítés géppel történő fázisában a tészta lisztezéséhez is.Öntse a lisztet egy edénybe, majd a liszt közepébe vájt mélyedésbe tegye a tojásokat és a vizet.Fontos: ne sózza a tésztát, és lehetőleg ne használjon a hűtőszekrényből épp kivett, hideg tojásokat!Egy villával kezdje el összekeverni a tojásokat és a vizet, majd fokozatosan elegyítse a liszttel is. Ezután folytassa kézzel a tészta gyúrását (3. kép), amíg összeáll homogén és tömör masszává. Ha a tészta túl száraz, adjon hozzá kevés vizet, ha viszont túl puha, adjon hozzá kevés lisztet. Vegye ki a tésztát az edényből, és helyezze az enyhén lisztezett asztalra. Ha szükséges, gyúrja tovább kézzel a tésztát, majd pedig vágja kisebb darabokra.Figyelem: akkor tökéletes a tészta, ha nem ragad az ujjaihoz.
Tésztakészítés az ATLAS tésztagéppel
Állítsa a gép szabályozóját a 0 állásba oly módon, hogy kissé kihúzza és elforgatja a kívánt helyzetbe, ezáltal a legszélesebbre nyitva a két sima henger közötti nyílást. Engedjen át a hengerek között egy kis adag tésztát a hajtókar óramutatóval megegyező irányú forgatásával, ahogy a nyíl is mutatja. Az így kapott tészta mindkét oldalát szórja meg liszttel, majd hajtsa félbe. A tésztát ismét engedje át a két sima henger között, és ismételje meg ezt a műveletet 5-6 alkalommal, amíg a tészta el nem éri a képen látható hosszú és szabályos formáját. Vágja ketté a tésztát, és szórja meg liszttel mindkét oldalát. Állítsa a szabályozót az 1-es állásba, és tekerje át rajta egyszer a tésztát anélkül, hogy félbehajtaná, majd a 2-es állásban szintén egyszer engedje át, aztán a 3-as állásban is egyszer, és így tovább egészen a kívánt vastagság eléréséig. A legvékonyabb tésztavastagság úgy érhető el, ha kétszer egymás után átengedjük a 9-es fokozaton.Vágja fel a tésztát keresztben kb. 25 cm hosszúságú darabokra, és szórja be enyhén liszttel. Helyezze a hajtókart a vágásra szolgáló hengerek melletti nyílásba, és miközben a nyíl szerinti irányban tekeri a kart, engedje a tésztát a hengerek közé a kívánt metélttípus készítéséhez. Gyűjtse össze a metéltet az erre a célra szolgáló rúddal, és helyezze a tésztaszárító állványra.1. megjegyzés: Ha a vágóhengerek nem vágnak rendesen, akkor a tészta túl puha: ebben az esetben azt javasoljuk, hogy kevés liszt hozzáadásával gyúrja át a tésztát, majd engedje át újra a sima hengereken.2. megjegyzés: Ha a tészta túl száraz, és a vágóhengerek nem „kapják el”, azt javasoljuk, hogy kevés víz hozzáadásával gyúrja át a tésztát, majd engedje át újra a sima hengereken. Helyezze a tésztát egy száraz konyharuhára, amíg felforr a víz. Amennyiben nem főzi meg azonnal, akkor maximum 1 hónapig eltartható, és ehhez kiválóan használható a Marcato által gyártott praktikus tésztaszárító állvány (14. kép). A tészta kb. 5-6 óra alatt megszárad hőmérséklettől és páratartalomtól függően, és erre alkalmas konyhai tárolóedényekbe zárva tartható el.
A tésztafőzés menete
Tegyen fel forrni megfelelő mennyiségű vizet (kb. 4 liter víz 0,5 kg tésztához), majd amikor forrásban van, sózza és tegye bele a friss vagy száraz tésztát (16. kép). A friss tészta a vastagságtól függően 2-4 perc alatt megfő, a száraz tésztának viszont 4-6 perc szükséges, szintén vastagságtól függően.Főzés közben óvatosan kevergesse a tésztát, ha pedig megfőtt, szűrje le. Tegye a tésztát a szószt tartalmazó edénybe, és adjon hozzá valamennyit a főzővízből. Keverje össze, és adjon hozzá reszelt sajtot. Kínálja előmelegített tányérokon. Jó étvágyat!
A gép tisztítása és karbantartása
Ne mossa a gépet vízzel vagy mosogatógépben!Használat után a gép tisztításához használjon ecsetet és egy fapálcikát . A teljes tisztítás érdekében a hengerek tisztítófésűje levehető:- Nyomja meg oldalt a fésűtartót (gömbölyű acélrész).- Emelje fel a fésűtartót az egyik végén, és emelje ki a helyéről.- Helyezze a fésűtartó egyik végét a súrlódásgátló gyantából készült fésűn található lyukba.- Emelje fel az acélgömböt, hogy a fésűt ki tudja emelni a helyéről.- A fésűk visszahelyezése érdekében a fent leírt műveleteket az ellenkező módon ismételje meg.A gép vágásra szolgáló részének leválasztásához kézzel emelje meg azt, és csúsztassa ki az illesztő sínből. Az alkatrészek visszahelyezésének érdekében a műveletet az ellenkező módon ismételje meg.Amennyiben szükséges, a vágóhengerek széleit megolajozhatja, de csak vazelinolajat használjon.
SZABÁLYOZÓÁLLÁSOK ÉS TÉSZTAVASTAGSÁGn. 0 ~ 4,0 mmn. 1 ~ 3,5 mmn. 2 ~ 3,2 mmn. 3 ~ 2,8 mmn. 4 ~ 2,5 mmn. 5 ~ 2,0 mmn. 6 ~ 1,5 mmn. 7 ~ 1,3 mmn. 8 ~ 1,0 mmn. 9 ~ 0,8 m