Rozsdamentes, elektromos tésztakészítő és dagasztógép a legfinomabb házi készítésű tésztákhoz. Percek alatt összeállítja, bekeveri és bedagasztja a tésztát. Webáruházunkban különböző tésztagép kiegészítőket talál hozzá, amelyekkel különböző tésztaformákat lehet vágni.
Kenyér
Pizza
Sütemény
Lasagne
Különböző metéltek
Tagliolini stb. tészták készülhetnek vele.
Használati és karbantartási utasítás:
BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK:
- Soha ne hagyja felügyelet nélkül a gépet, főleg amikor csatlakoztatva van az elektromos hálózathoz.
- Ne tegye ki a gépet közvetlen hőhatásnak (pl. tűzhely mellé) vagy víz közelébe (pl. mosogató mellé).
- Csak az ebben a használati utasításban foglaltaknak megfelelően használja a gépet, és megszakítás nélkül csak maximum 15 percen keresztül működtesse.
- Csak a géphez adott csatlakozót és a motor tábláján jelölt áramszükségletnek megfelelő hosszabbítót használjon.
- Ez a termék háztartási használatra készült.
- A motorral rendelkező gépek használata során kerülje nyakkendő, sál és hosszabb nyaklánc viselését. Ne felejtse el összefogni a hosszabb hajat is. - Az elektromos alkatrészek javítását csak szakember végezheti el. Nem hozzáértő személy nem nyúlhat a motor belső részeihez.
- A hozzávalók (folyadék + szilárd) összes mennyiség nem haladhatja meg a tartály belsejében jelzett maximum szintet.
FIGYELEM!
Gyermekek a gépet nem használhatják, tartsa tőlük mindig távol a gépet és a vezetékeket. Minden harmadik teljes munkaciklus (dagasztás-nyújtás-formázás) után 10 perces szünetet szükséges tartani, miközben a gép ki van kapcsolva, a teteje pedig ki van nyitva.
GOMBOK ÉS KAPCSOLÓK:
1- KI/BE kapcsoló.
2- PIROS LED (balra): akkor világít, amikor a lapát hozzáférését biztosító záródugó nincs megfelelően lezárva.
3- KÉK LED: amikor világít, a gép készen áll a használatra.
4- PIROS LED (jobbra): akkor világít, amikor a fedél nincs megfelelően lezárva.
5- A gép rövid ideig tartó működtetéséhez szükséges gomb (Pulse): a gép csak addig működik, amíg ezt a gombot benyomva tartja (a lapát elforgatásához használható)
AZ ALAPTÉSZTA RECEPTJE:
Hozzávalók (6 személyre):
- 500 g 00-s típusú búzaliszt
- 4 tojás
- kevés víz
A jobb tésztaminőség eléréséhez használja 250 g finomliszt és 250 g durumliszt keverékét.
FIGYELEM:
a tojás és a víz együttes mennyisége ne haladja meg a 250 ml-t.
SZABÁLYOZÓÁLLÁSOK ÉS TÉSZTAVASTAGSÁG:
n. 0 ~ 4,8 mm
n. 1 ~ 3,8 mm
n. 2 ~ 3,3 mm
n. 3 ~ 2,5 mm
n. 4 ~ 1,9 mm
n. 5 ~ 1,5 mm
n. 6 ~ 1,2 mm
n. 7 ~ 1,0 mm
n. 8 ~ 0,8 mm
n. 9 ~ 0,6 mm
A GÉP ELŐKÉSZÍTÉSE
Első használat előtt tisztítsa meg a gépet alaposan egy nedves ruhával. A hengerek tisztítása érdekében engedjen közöttük át egy kevés tésztát, amit aztán dobjon el. Figyelem! Kérjük, figyelmesen ellenőrizze, hogy a gépen feltüntetett áramigénynek megfelelő hálózati csatlakozást használja.
A TÉSZTAKÉSZÍTÉS MENETE
A receptben megadott mennyiségek szerint mérje ki a hozzávalókat.
Nyissa ki a gép fedelét, és öntse a hozzávalókat a dagasztótartályba. Győződjön meg róla, hogy az oldalsó dugó zárva van, és a 2-es led nem világít.
Zárja le a fedelet, és kapcsolja be a gépet az 1-es kapcsológomb megnyomásával. Kb. 3 perc elteltével összeáll a homogén tészta.
Nyissa ki a fedelet, és vegye ki a tésztát. A kivétel megkönnyítése érdekében olyan helyzetben állítsa meg a gépet, hogy a tészta a tartály felső részében legyen.
A lapát elforgatásához használja az 5-ös gombot (Pulse).
Vágja fel az így kapott tésztát 4-5 darabra.
Csatlakoztassa a géphez a sima hengerekkel rendelkező tartozékot, és állítsa a gép szabályozóját a 0 állásba oly módon, hogy kissé kihúzza a szabályozógombot, és elforgatja a kívánt helyzetbe, ezáltal a legszélesebbre nyitva a két sima henger közötti nyílást.
Engedjen át a hengerek között egy kis adag tésztát.
Ismételje meg ezt a műveletet 5-6 alkalommal, közben hajtsa félbe a tésztát és szükség esetén lisztezze be a felületét.
Vágja fel a tésztát keresztben kb. 25 cm hosszúságú darabokra.
Válassza ki a kívánt vágóhengerekkel ellátott tartozékot, csatlakoztassa a gépre, és engedje a tésztát a hengerek közé a kívánt tésztatípus készítéséhez.
1. megjegyzés:
Ha a vágóhengerek nem vágnak rendesen, akkor a tészta túl puha: ebben az esetben azt javasoljuk, hogy kevés liszt hozzáadásával gyúrja át a tésztát, majd engedje át újra a sima hengereken.
2. megjegyzés:
Ha a tészta túl száraz, és a vágóhengerek nem „kapják el”, azt javasoljuk, hogy kevés víz hozzáadásával gyúrja át a tésztát, majd engedje át újra a sima hengereken.
Helyezze a tésztát egy száraz, tiszta konyharuhára, amíg felforr a víz. Amennyiben nem főzi meg azonnal, akkor maximum 1 hónapig eltartható szárítva, és ehhez kiválóan használható a Marcato által gyártott praktikus tésztaszárító állvány.
A tészta kb. 5-6 óra alatt szárad meg hőmérséklettől és páratartalomtól függően, majd erre alkalmas konyhai tárolóedényekbe zárva tartható el.
A GÉP KARBANTARTÁSA ÉS TISZTÍTÁSA
Biztosítsa a gép teljes áramtalanítását mielött nekikezd a műveleteknek.
A) A keverőlapát kivétele és visszahelyezése
- Csavarja ki a záróelemet. - Tolja a keverőlapátot a dugó által szabadon hagyott nyílás felé.
- Emelje ki a keverőlapátot (16. kép).
- A keverőlapát behelyezéséhez ismételje meg az előbbi műveletsort ellenkező sorrendben. B)
A fedél levétele és visszahelyezése
- Nyissa fel a fedelet ütközésig (90°), és tolja el hátrafelé, míg ki nem akad a csavar tartásából.
- A fedél visszahelyezéséhez ismételje meg az előbbi műveletsort ellenkező sorrendben.
C) A kiegészítő tartozékok csatlakoztatása és levétele
- Illessze be a tartozékot a gép oldalán erre a célra kialakított hatszögű nyílásba.
- Fordítsa el a tartozékot 30°-kal ütközésig.
D) Tisztítás - Húzza ki a hálózati csatlakozót a konnektorból a karbantartási műveletek előtt.
- Ne mossa a gépet vízzel vagy mosogatógépben.
- Használat után a gép tisztításához használjon ecsetet és egy fapálcikát.
- Esetleges javításokat csak szakember végezhet.
- Tilos a belső részekhez hozzányúlni.
- A megfelelő tárolás érdekében javasoljuk, hogy a gépet és tartozékait a saját dobozukba tegye vissza.
PIZZA RECEPT
* 500 g liszt
* 15 g friss sörélesztő
* 4 evőkanál olívaolaj (szükség szerint)
* 1 kiskanál só
* kb. 250 ml langyos víz
* csipet cukor
Oldja fel az élesztőt a langyos vízben, és adja hozzá a cukrot. Mérje ki a lisztet, öntsön mindent a dagasztótartályba, adja hozzá a 4 evőkanál olívaolajat, és indítsa el a gépet. 2 perc elteltével adja hozzá a sót, és folytassa a dagasztást további 4-5 percig. Vegye ki a gépből tésztát, formázzon belőle cipót, és szórja meg liszttel. Takarja le egy kendővel vagy konyharuhával, és hagyja kelni 1 órán keresztül langyos, huzatmentes helyen. Amikor a tészta megkelt, ossza 2 részre. Használhatja a Marcato Roller 220 kiegészítőjét, akkor engedje át többször a tésztát a hengerek között mindaddig, míg az a hengerek teljes szélességét el nem éri. Időnként szórja meg liszttel, így fog puha és sima tésztakorongot kapni. A pizza átmérőjének növelése érdekében utólag kézzel tudja még vasaló mozdulatokkal húzni a tésztát, ahogy egy igazi pizzamester is csinálná. Amennyiben viszont vastagabb pizzatésztát szeretne, akkor hagyja még tovább kelni. Helyezze a tésztát tepsibe, és rakja rá a kívánt feltétet. 225° fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig süsse.
KEKSZ RECEPT
* 250 g cukor
* 250 g vaj vagy margarin
* 1 csipet só
* 1 kis csésze tej
* 3 tojássárgája
Keverje ki a tojássárgájákat a cukorral, majd adja hozzá az előzőleg gőz fölött megolvasztott vajat és a tejet. Öntsön mindent a dagasztótartályba a liszttel együtt, adja hozzá a sót és az egyéb aromákat, ízesítőket. Dagassza a tésztát 12-15 percig. A kapott tészta homogén és puha lesz. A keksz kívánt formáját kialakíthatja a Marcato Biscuits (linzernyomó) segítségével, ahol 20 különböző kekszforma közül választhat. Kérjük, ne használjon sütőpapírt, mert az megakadályozná a tészta tökéletes felfekvését a tepsiben. A formázott kekszeket helyezze kivajazott tepsibe. Melegítse elő a sütőt 180° fokra és süsse kb 20 percig. A sütési idő elteltével vegye ki a tepsit a sütőből, és hagyja kihűlni a kekszeket. Szedje ki a kekszeket a tepsiből, és díszítse ízlés szerint.
FEHÉRKENYÉR & TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR RECEPT
* egy csipet cukor
* 500 g teljes kiőrlésű liszt
Oldja fel az élesztőt a langyos vízben, és adja hozzá a cukrot. Öntse az összes hozzávalót a Pasta Mixer tartályába, adja hozzá a 4 evőkanál olívaolajat, és indítsa el a gépet. 2 perc elteltével adja hozzá a sót, és folytassa a dagasztást további 4-5 percig. Vegye ki a gépből tésztát, formázzon belőle cipót, és szórja meg liszttel. Takarja le egy kendővel vagy konyharuhával, és hagyja kelni 30 percen keresztül langyos, huzatmentes helyen. Amikor a tészta megkelt, helyezze vissza a dagasztótartályba, és dagassza további 4-5 percig. Vegye ki a tésztát, alakítsa a kenyeret a kívánt formára, és hagyja pihenni másfél órán keresztül. Melegítse elő a sütőt 220°C fokra, és süsse a kenyeret 20-40 percig, a formától függően (minél nagyobb a kenyér formája, annál több időre van szüksége a süléshez), de mindenképpen figyelje, mikor válik a felszíne aranybarnává. Időnként ellenőrizze a sülés mértékét fogpiszkáló segítségével. Amennyiben a fogpiszkáló száraz marad kihúzás után, a kenyér elkészült, egyébként meg süsse tovább a kenyeret. Ha elkészült, vegye ki a kenyeret a sütőből, és takarja le egy pamutkendővel, hogy puha maradjon.